Eksperymentuję z przyprawą piri-piri .
Czas : 10 minut
Składniki :
1 puszka sardynek w sosie pomidorowym ( ja kupuję portugalskie jak dostanę są moim zdaniem najlepsze )
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka przyprawy piri-piri ( nie za czubata bo ostre )
1/2 pomidora średniej wielkości ( usunąć pestki )
1 łyżka pokrojonej drobno czerwonej papryki
2 łyżki pokrojonego w paseczki ogórka
6 oliwek pokrojonych w plasterki ( dałam zielone nadziewane papryką )
2 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
Sardynki wyjąć z puszki. Sos w którym były zlać do miseczki , dodać olej i piri-piri .Wymieszać warzywa z sosem .Ułożyć sardynki w miseczce na warstwie sosu i polać resztą . Zostawić w lodówce na 30 minut.
Smaczne- ostre- bardzo mi odpowiada . Zwykła sardynka z puszki a zupełnie inaczej smakuje .
dodane na fotoforum:
jasna0 2010-08-24
bardzo ciekawy przepis, warty wykorzystania Miłej nocy
abc75 2010-08-24
ja bardzo lubię tę przyprawę......jest pyszna choć bardzo pikantna! u nas można ja dostać w kilku wersjach
bunia 2010-08-24
abc75- hi hi - ona ( ta przyprawa ) przywędrowała właśnie z Anglii ( córa mi przysłała ) - napisz coś o tym do czego używasz ? Jadłam kurczaka w piri-piri .