alwabu 2009-02-07
och, niemalze swietokradztwo!!!!
TO NIE DO OGÒRKÒW!!!! tylko do wspanialosci zwanej RUMTOPF (jako i na garnku pisze)...
austriackiego specjalu produkowanego od wczesnego lata do póznej jesieni, a spozywanego w okresie bozenarodzeniowym....
przepis (b.prosty) znam, jak chcesz, to dam ;-)
brokant 2009-02-07
Dzięki. Właśnie znalazłam na :
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=753&page=1
Rumtopf jest jednym z najsmaczniejszych sposobow utrwalania owocow cukrem i alkoholem.
Stosowac mozna tylko owoce zdrowe i w pelni dojrzale.
Najbardziej aromatyczny bedzie Rumtopf zasypywany brazowym cukrem (Kandyz).
Najwazniejsza sprawa jest jednak mocny alkochol, co najmiej 54 % rum.
Podstawa kazdego Rumtopf sa truskawki.
500 g truskawek umyc, obrac z listkow i szypulek i ostroznie osuszyc sciereczka.
Owoce wlozyc do pojemnika w ktorym nastawiamy Rumtopf, posypac 250 g cukru i przykryte zostawic na godzine.
Nastepnie zalac rumem tak, zeby owoce byly na grubosc palca przykryte alkoholem.
Naczynie zamknac i postawic w ciemnym i chlodnym miejscu.
W ciagu lata dodajemy:
500g wisni z pestkami
500g czarnej porzeczki bez szypulek
500g brzoskwini i moreli bez skorki i pestek (250+250)
500g sliwek bez pestek i w polowkach
500g gruszek, obranych ze skorki i z pestek, pokrojony...
brokant 2009-02-07
cd..
Na KAZDA warstwe owocu wsypujemy 250 g cukru i nalewamy 0,5 l rumu.
Owoce musza byc zawsze dobrze przkryte rumem (alkoholem).
Alwabu, możesz dodać swój przepis ? Próbowałaś ?
cortina 2009-02-08
Kochana, jak dla mnie, to możesz w tym garnku zrobić nawet twoją wspaniałą cytrynówkę, nic nie będzie świętokradztwem..... ale ze względu na moją konieczność abstynencji w całym przyszłym roku, stawiam na ogórki!!!! Hic!
melaa 2009-02-12
no ten mialam wystawilam latem do ogrodu i buuuuuuuuum zbilam :(bardzo go lubilam ........