Robiła ją Mama mojego męża .... zrobiłam i ja .... i wszystkich niezmiernie zaskoczyłam i ucieszyłam. Warto było ,chociaż trochę z nią ,,zabawy,,. Ale jest cudownie pyszna :) .... i ostała się jedynie taka ,,sierotka,,....teraz dylemat...kto pierwszy?:)
Ciasto ; 30 dkg mąki ,1 Palma ,1 żółtko + 1 łyżka
gęstej śmietany.
Wszystkie składniki posiekać nożem a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części ,uformować w wałki ,owinąć folią i na noc do lodówki. Rano upiec dwa blaty ,należy uważać ,żeby nie odpadł kawałek ,bo się nie przyklei ....ponoć?
Krem ;1/2 l. mleka ,8 dag masła ,5 żółtek ,10 dag mąki kartoflanej ,10 dag cukru + cukier waniliowy.
Odlać szklankę mleka ,resztę mleka z masłem i 5 dag cukru + cukier waniliowy zagotować. W między czasie utrzeć 5 żółtek z mąką kartoflaną i tę masę wlać na gotujące mleko. Mieszać po dnie ,żeby nie zrobiły się kluski. Wystudzić.
Na parze ubić dwa duże jajka z 5 dag cukru - wystudzić.
Utrzeć mikserem kostkę masła ,dodawać budyń ,pod koniec dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blat ,przykryć drugim i posypać cukrem waniliowym. Ja raz na masę ubiłam śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym ..... no to już była istna rozpusta ..... ale warta tej roboty :)
dodane na fotoforum:
vitaawe 2014-10-12
Witaj...:)))
http://www.100krotka.eslask.pl/strona/src/img/kompozycje/bukiet6kompozycja.jpg
oliwkaa 2018-10-07
super przepis tylko mam pytanie przy robieniu kremu:
Piszę ze jest 1/2L mleka,jedną szklankę zagotowujemy a co robimy z drugą szkalnką ? Gdzies umknęło ....
(komentarze wyłączone)