Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona używana jest do przyrządzania gesztenye püré i innych wyrobów cukierniczych. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.
dodane na fotoforum:
trauner 2009-05-20
w miniaturze widziałem rozjechanego jeża- ale pomyslałem, ,że to nie może być u Barossy :))) no i nie pomyliłem sie,.... tylko ta ślepota.......
teresa71 2009-05-20
no powiem szczerze, też tak skojarzyłam ale na szczęście to tylko kasztan uff .... pozdrawiam
danka1 2009-05-20
W pierwszej chwili też pomyślałam o jeżu...
elfik4 2009-05-21
Świetnie i ciekawie wygląda ta łupina kasztana....skojarzenia...jak wszyscy....do jeża podobna...:))
setulow 2009-05-21
jez :)