odświeżyłam stary przepis na sękacz w tortownicy :)
bez sęków, ale smak ten sam ,
czym dłużej stoi tym lepszy oooooo :)
Przepis
5 jaj
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (18 %)
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
zapach waniliowy
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę , dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku. Później już trzepaczką ręczną mieszając dodajemy po łyżce śmietany ,mąkę z proszkiem ,zapach a na koniec delikatnie łączymy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli.
pieczemy warstwowo aż powierzchnia się zarumieni nakładając jedna po drugiej do wyczerpania wszystkiego ciasta .
160-180 C
anet36 2012-05-12
oooo coś nowego i pysznego..... chciałabym sobie taki sękacz zrobić,ale nie znam przepisu,Asiu prosimy daj przepis,pozdrawiam...
deniska 2012-05-12
i ja się poczęstuję..
Życzę dużo słonecznych promyków, i radości z popołudnia
Pozdrawiam cieplutko …
reeddd 2012-05-12
Poprosze o przepis
stif56 2012-05-12
Wiadomo ....im dłużej stoi tym jest lepszy...hi hi
kot54 2012-05-12
Smacznie wygląda....mniam ....przepis zabieram :))
mines 2012-05-12
Phil Bosmans
Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni twego życia! Wracaj do nich, ilekroć w twoim życiu wszystko zaczyna się walić.
Pozdrawiam... dziękuje za pamieć...
isia222 2012-05-13
uwielbiam sękacza, tego przepisu nie znam, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie!!!!
kala83 2012-05-18
Przepis pozwoliłam sobie przepisać... Wydaje się czasochłonne bardzo, ale na pewno smaczne... Trzeba będzie kiedyś spróbować...
grzes4 2012-05-21
O losie jakie fajne ciasto ...poproszę o przepis jak można