Składniki na biszkopt kawowy:
* 1 szkl cukru kryształu
* 1 szkl mąki pszennej
* 6 jaj
* 4 łyżki wrzącej wody
* 3 łyżki rumu
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
* 25 dag siekanych orzechów
* 5 białek
* 25 dag cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej
Krem:
* 1 kostka masła
* 1 szkl cukru pudru
* 3 szkl mleka w proszku
* 3 serki waniliowe “Danio”
Poncz:
* 0,75 szkl wrzącej wody
* 4 łyżki kawy cappucino waniliowego
* pół kieliszka rumu
Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywno, ubijając połączyć z cukrem. Dodać żółtka, rum i wrzącą wodę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Upiec biszkopt.
Biszokpt orzechowy: Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Lekko wymieszać i piec w temp 160-180 stopni przez ok 30 min.
Krem: Margarynę utrzeć z cukrem, powoli dodawać mleko i serki.
Biszkopt kawowy przekroić na pół, lekko nasączyć ponczem i posmarować połową kremu. Położyć biszkopt orzechowy, rozsmarowac na nim pozostały krem i przełożyć drugą połówką biszkoptu kawowego który też lekko nasączamy. Ciasto można dodatkowo polać polewą czekoladową.
dodane na fotoforum:
stasia8 2011-06-08
W takiej wersji jeszcze nie próbowałam...dobrze że jest przepis zaraz go zdrukuję moja siostra będzie mieć imieniny to go wypróbuje...Pozdrawiam...miłego dnia:)