500 gram makaronu (kształt dowolny)
40 dag schabu karkowego
1 kg twardych pieczarek
3 młode marchewki
kawałek selera
1 mały por
2 gałązki naci selera
1 pietruszka z natką
1 gałązkę lubczyku
sól, pieprz
2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
200 gram śmietany 18%
3 litry wody
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Karkówkę kroimy w plastry, dodajemy warzywa w całości jak do rosołu.Dodajemy, liście laurowe , ziele angielskie i trochę soli do smaku, gotujemy 30 min, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Wszystko przecedzamy przez sito i dodajemy drobno pokrojone pieczarki ( można wcześniej podsmażyc na łyżce masła i dodac do wywaru, ale ja nie podsmażałam). Gotujemy pieczarki w wywarze około 20 min na małym ogniu.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobne kawałki karkówkę i marchewkę z wywaru, gotujemy jeszcze razem 2 min.Śmietanę przekładamy do miseczki i mieszamy z gorącą zupą, tak żeby nie było grudek i wlewamy do garnka.
Makaron nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zalewamy zupą. Zupa jest bardzo smaczna, nawet najmłodsza latorośl zjadła z wielkim apetytem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-07-13
Jako że uwielbiam zupy ta też jest na bank pyszna... :)))
laura5 2012-07-14
DZIEŃ DOBRY¦
WITAM.................W SOBOTNI RANEK....................PRZYJEMNEGO DZIONECZKA ZYCZE............DUZO SłONKA.................POZDRAWIAM...I SWOJ USMIESZEK ZOSTAWIAM........):):):)
kot54 2012-07-14
smaczna letnia i lekka zupka....