Ciacho malinowe

Ciacho malinowe

Biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki mąki

1 budyń śmietankowy bez cukru

3/4 szklanki cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

0,5 litra śmietany 30 %

60 dag malin

2 galaretki pomarańczowe

Dodatkowo:

40 dag malin

1 galaretka malinowa

kilka kostek gorzkiej czekolady


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy wszystko aż jajka będą białe i masa puszysta.

Na końcu dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i dobrze ściskamy, wlewamy ciasto i pieczemy w 180 st C około 30 min, grzałki góra, dół. Wystudzony biszkopt otwieramy i kroimy na pół, następnie zamykamy tortownicę ze spodem ciasta.

Wykładamy masę, kładziemy wierzch ciasta i dokładnie dociskamy, układamy maliny i łyżką polewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, przed podaniem ścieramy czekoladę i posypujemy ciasto.

Wykonanie masy:

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 tężejące galaretki pomarańczowe, rozpuszczone w 250 ml wrzącej wody i dalej ubijamy aż masa zacznie gęstniec.Dodajemy opł‚ukane na sitku i odsączone całe maliny i bardzo delikatnie mieszamy, wykładamy masę na ciasto.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

alisha

alisha 2012-07-10

Bardzo apetycznie wygląda,mniam

olga84

olga84 2012-07-10

ale pyszności....ja też dzisiaj piekłam ciasto z malinami,ale twoje lepiej wygląda:)

osa87

osa87 2012-07-10

wygląda bardzo apetycznie :)

evita

evita 2012-07-11

Wspaniałe to Twoje dzieło...

fabian6

fabian6 2012-07-11

wygląda apetycznie skorzystam z przepisu:)))

berblak

berblak 2012-07-24

kusisz:-)

tessub

tessub 2012-09-14

:)

dodaj komentarz

kolejne >