Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 litra mleka
4 jajka
1/2 litra wody gazowanej
szczypta soli
kawałek słoniny do smarowania patelni
Nadzienie:
1/2 kg twarogu półtłustego mielonego(ale nie w wiaderku)
1 słoik dżemu brzoskwiniowego nisko słodzonego (280 gram)
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
200 gram śmietany 18% gęstej
cynamon do posypania
1 czubata łyżeczka cukru pudru
Jajka wbić do wysokiego naczynia,dodać sól.mąkę,mleko i wodę gazowaną,wszystko dokładnie ubić mikserem widełkami do piany.
Odstawić ciasto na 15 min.po tym czasie sprawdzić konsystencję,jeżeli ciasto jest gęste,dodać jeszcze wody gazowanej.Gdy będziemy smażyć naleśniki,musimy mieszać ciasto, bo będzie nam gęstnieć,wtedy dolewać po troszku wody lub mleka.
Wbić słoninę na widelec smarować patelnię i smażyć cienkie naleśniki.
Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę,dodać cukier waniliowy,dżem brzoskwiniowy i dokładnie wymieszać.
Smarować naleśniki farszem zwijać,polać śmietaną,wymieszaną z czubatą łyżeczką cukru pudru,i posypać cynamonem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
zuza59 2011-11-24
Na Twoim wikcie wyglądałabym jak szafa trzydrzwiowa :) Wszystko apetyczne !
antka 2011-11-24
Oj oj bedzię jedzonko pyszne az zazdroszczę:)ja wcinam tylko a może aż bułę:)którą zrobiła dla mamusi córeczka :)
babka50 2011-11-25
Pychotki ... milego piatku :)
tesia52 2011-11-25
Super naleśniczki!
Wita nas dziś nowy dzień.
To co było jest jak sen...
Patrz do przodu, a nie wstecz,
Życie to tak piękna rzecz.
Ciesz się głupstwem,
chwytaj chwile...
Doba ma ich przecież tyle!
Serdecznie pozdrawiam,miłego weekendu życzę:)