pasja74 2014-07-20
Piękna kępka :) ja kupiłam w tym roku jasno różową i fioletową ;) pozdrawiam
karo66 2014-07-20
Liście pysznogłowki nadają się do parzenia (w Polsce uprawiane są głównie dwa gatunki – pysznogłówka dwoista i pysznogłówka dęta). Ich cierpkawy, cytrusowy zapach przypomina pomarańczę bergamotę, której olejek wykorzystywany jest między innymi do aromatyzowania herbaty Earl Grey, a także w przemyśle kosmetycznym (dlatego pysznogłówka znana jest też pod nazwą „bergamotka”). Liście można parzyć same lub dodawać do czarnej herbaty, zarówno świeże, jak i suszone. W tej postaci były wykorzystywane przez Indian zamieszkujących Amerykę Północną (skąd pochodzi pysznogłówka) oraz przez osadników z Europy. Liście należy zbierać wiosną i latem przed ukazaniem się kwiatów. Powinny być suche, jędrne i niezwiędnięte. Suszy się je w przewiewnym i ocienionym miejscu, w niezbyt wysokiej temperaturze (około 30 stopni Celsjusza), a przechowuje w szczelnych pojemnikach w ciemnym miejscu. Można je też dodawać do dżemów, galaretek, soków, suró...
dzidka 2014-07-21
Zabieram jako bukiecik dla mnie..... jest ładna i ma ładną nazwę ....dziękuję Aniu :)))