Szarlotka z budyniem i kokosem :)
Kruche ciasto
2 szkl mąki
2/3 szkl drobnego cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki.
2 kg jabłek- obrać pokroić w ćwiartki, następnie plasterki. Posypać cukrem , wymieszać. Gdy puści sok, zlać go.
3 żółtka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
1l mleka
3 łyżki cukru waniliowego
Ugotować mleko, odlewając wcześniej 1 szklankę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać z odlanym, zimnym mlekiem i wlać do gotującego się, chwilę mieszać, aż budyń zgęstnieje.
( Domowy budyń można zastąpić gotowym - 1 l mleka, 2 budynie, ze 4-5 łyżek cukru, żółtka )
Wylepić ciastem natłuszczoną dużą blachę. Posypać bułką tartą. Wyłożyć osączone jabłka. Wylać na nie budyń ( bez studzenia) Wstawić do piekarnika. Piec w 180*c przez około 50 min.
Ubić pianę z pozostałych białek z 1 szkl cukru. Wsypać 200g wiórek kokosowych, wymieszać. Wylać na podpieczoną szarlotkę. Zapiekać jeszcze około 20 min ( piana musi nabrać ładnego złotego koloru)