Własne konserwa mięsiwo

Własne konserwa mięsiwo

Konserwa mięsiwo własnej roboty pyyyyycha
Łopatka zmielona 1kg
Czosnek 2ząbki
Majeranek 1,5 łyżki
Pieprz świeżo zmielony łyżeczka
Sól peklowa 1,5 łyżki
Żelatyna 3 łyżki płaskie
Przyprawa do mięs
Maggy
Woda zimna ponad pól litra
Dobrze wyrobić mięsko z woda przyprawami pozostawić by przeszło włożyć do słoików dobrze upychając i zostawić około 3 cm przestrzeni. Zakręcić i wstawić do garnka ze ściereczka gotować 4 godziny w jeden dzień na drugi znów 4 godziny mogą słoiki stać w garnku można i 3 raz zapasteryzować jeśli mięsko ma dłużej stać u mnie już zaraz nie będzie.Po wystudzeniu do lodówki utworzy się na gorze smalczyk lekki a na dole galaretka można mięso podzielić pół na pół z boczkiem wędzonym np ja nie robiłam tak.

isia2

isia2 2015-11-24

muis byc pyszne! i przynajmniej czlowiek wie co je

wlodekw

wlodekw 2015-11-24

Moja kiełbasa też wyszła dobra ....
tylko ja gotuję 1 godzinkę pierwszego dnia
i jedną godzinkę drugiego dnia . Raczej wystarczy ....
Po tej obróbce cieplnej - stoi w piwnicy kilka miesięcy ...

laura5

laura5 2015-11-25

ZyCZyMy:MiLUtKIeGO OrAZ CiEpLutkiEGo PoPOLudNia::)

zpksoft

zpksoft 2016-05-21

Sól peklowa i gotowanie? To między innymi dlatego nie parzy się wędlin wędzonych powyżej 75-80 stopni żeby nie wydzielały się szkodliwe azotyny. Tu proponował bym zmodyfikować przepis. Nawiasem mówiąc są w sprzedaży gotowe naczynia ze sprężyną dociskową do robienia takich wędlin (sam je stosuję).

dodaj komentarz

kolejne >