Zakwas do żurku

Zakwas do żurku

Na 1 litr wody 5 łyżek mąki żytniej 4 ząbki czosnku 3-4 ziarenka ziela angielskiego 4-5 listków laurowych
Wodę zagotować kiedy będzie ciepła dodać mąkę rozstrzepać ja z wodą wrzucić przyprawy nałożyć gazę i codziennie do świąt mieszać łyżką wlewając do wywaru na żur przecedzić .

anetka

anetka 2015-03-31

Jeden wymieszany drugi nie :D

anad60

anad60 2015-03-31

będzie pyszny żurek .....

milka69

milka69 2015-03-31

już czuć świętami):

agga7

agga7 2015-03-31

ale pysznosci sie szykuja :)
dzieki za przepis, bo wlasnie zawsze sie zastanawialam,
jak ludzie to robia ;)
a to tak prosto!
ile dni minimum musi stac?

agga7

agga7 2015-04-01

no to bedzie prawie 5 dni, czyli na styku ;)
pozdrawiam z usmiechem :)

dodaj komentarz

kolejne >