Ketchup z cukinii: 1,5 kg cukinii 1/2 kg cebuli garść soli 2 szkl. cukru 3 ząbki czosnku po łyżeczce papryki słodkiej,ostrej i pieprzu 600 g koncentratu bazylia(ja dałam świeżej garść listków) szklanka octu Wykonanie: cukinię i cebulę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,zasypać solą i zostawić na 6 godzin,nie odlewać.Następnie dodać cukier i gotować 20 minut, póxniej dorzucić czosnek,papryki,pieprz,koncentrat,pokrojoną bazylię.Wymieszać i gotować 10 minut,zmiksować,dodać ocet. Wpakować do słoików i pasteryzować 15 minut. Cukinia ma być obrana ze skórki .
xenon 2014-08-26
Ja dodaję jabłka i pomidory zamiast koncentratu.
No i ocet winny z jabłek lub mniszka.
Piękna sprawa, naturalne i smaczne, nie wspomnę o zdrowiu ...
ania03 2014-08-26
Robiłam i mi smakowało:)ale moje stado nie chciało jeść:)pozdrawiam
polo11 2014-08-26
Ale świetny sposób na nadmiar cukinki -Anetko wymyśl coś z tymi jabłkami co ciągle w tv są tematem nr 1 niech z nich zrobią cokolwiek bo nie da się tego w koło słuchać :) hehehehe
esme58 2014-08-26
świetny przepis, na pewno wypróbuję, bo u mnie cukinii dostatek, a już znudziły mi się z nich placki. :)))
Pozdrawiam Anetko.
esme58 2014-08-27
Re; jeśli można to bardzo proszę o przepis na tę sałatkę z kapusty do słoików.Dawno nie robiłam, przepis pewnie jakiś nowy, moje stare zupełnie gdzieś pogubione, chętnie więc wypróbuję czegoś nowego.
Pozdrawiam cieplutko.