Zupka Gołabkowa : Składniki:
-Mięso mielone ok 1/2 kg,
-mała główka kapusty,
-10-15 dag ryżu,
-cebula,
-włoszczyzna,
koperek, majeranek,sol ,pieprz,cukier,liście ,ziele,ketchup i przecier.
Mięso podsmażyć na łyżce oleju,dodać pokrojona cebule w kostkę,przesmażyć.Do garnka wlałam ok 2 litry wody.Do gotującej się wody wsypałam ryż i gotowałam 5 minut.Następnie dodać włoszczyznę pokrojona w plasterki i gotować ok 2 min,potem kapustę pokrojona w grubą kostkę,mięso i przyprawy .Gotować ok 15 minut.Gdy kapusta jest miękka dodać przecier ok 3 łyżki i ketchup,doprawić jak czegoś brakuje.Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać wody.Całość podciągnąć łyżką mąki ze słodką śmietaną.Na koniec dodać drobno pokrojony koperek.Radze przygotować wszystkie produkty - zupa gotuje się szybko bo warzywa są młode.Mi i moim domownikom bardzo smakuje jest gęsta i pożywna.
andula 2014-06-27
Jeśli smakują nam gołąbki to zupka gołąbkowa również będzie smakowała. Masz super pomysł Anetko.