CRICOVA

CRICOVA

No to startujemy...
Pomieszczeń degustacyjnych jest sporo. Od małych, kameralnych na kilka – kilkanaście osób, po sale ze stołami na dziesiątki osób, ciekawym wyposażeniem oraz dekoracjami na ścianach.
Degustacja wina w Krikowej, podobnie zresztą jak w większości znanych i szanujących się winnic i wytwórni win, to cały ceremoniał. Najpierw odbywa się prezentacja walorów poszczególnych gatunków i odmian. Następnie kelnerzy nalewają niewielkie ilości wina do kieliszków. Trzeba nimi pokręcić aby zobaczyć jak spływa ono po ściankach. Obejrzeć pod światło jego barwę i klarowność. Powąchać „bukiet” zapachu trzymając kieliszek pod nosem. I dopiero wówczas próbować smak, rozprowadzając niewielką ilość wina w jamie ustnej. Kto zamierza wino tylko degustować, nadwyżkę znajdującą się kieliszku może wylać do specjalnego pojemnika. Po każdym gatunku bądź rodzaju wina trzeba przegryźć kawałkiem sera, migdałem bądź słonym ciasteczkiem i popić wodą.

halb09

halb09 2017-11-28

Ciekawy ceremoniał:)

dodaj komentarz

kolejne >