Śledź po kaszubsku...

Śledź po kaszubsku...

1 kg płatów śledziowych, 10-14 śliwek suszonych, 5 dag rodzynek, 15 dag marynowanych pieczarek lub świeże uduszone na maśle, 3-4 nieduże kiszone ogórki, słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego, 1/4 szkl.oleju, 4-5 cebul, przyprawy: sól, pieprz, szczypta słodkiej sproszkowanej papryki, cukier, 2 łyżki majeranku. Cebulę pokroić w krążki, rodzynki sparzyć i odsączyć, śliwki pokroić w paseczki. Wszystkie te składniki wrzucić na patelnię, wlać olej i na małym ogniu dusić kilka minut, aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Potem dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz pieczarki pokrojone w słupki lub plasterki. Przesmażyć ze 2-3 min.Dodajemy majeranek, koncentrat i pozostałe przyprawy do smaku- ilość wg uznania. Śledzie pokroić na 2 cm paski. Przestudzonym sosem zalewamy śledzie i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Przepyszne!

stasia8

stasia8 2017-12-29

Takich jeszcze nie robiłam...wyglądają smacznie...

dodaj komentarz

kolejne >