Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami

Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami

Składniki:

Składniki:
2 kg żółtej fasolki szparagowej
2 kg ogórków gruntowych
1 kg cebuli
1 łyżka soli


Zalewa:
3/4 szkl. oliwy z oliwek
7/8 szkl. rozrobionego kwasku cytr. ponad 3/4 opak.
1 i 3/4 szkl. cukru
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu


Sposób przygotowania
1.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie.
2.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półtalarki.
3.
Ocet mieszamy z olejem, koncentratami pomidorowymi, dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką, ogórkami i cebulą.
4.
Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, starannie wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.

https://www.youtube.com/watch?v=b5WcGOUr768&list=RDBOCW_t-ARks&index=5

inesss

inesss 2016-08-01

będą pyszne suróweczki do obiadów :)

birkut22

birkut22 2016-08-02

akiedy bedą te słoiki otwierane?

re ta plamka na grzbiecie mówi kolorem z którego roku pochodzi ta akurat z 2015 a nr to z jakiego ula ew.

dodaj komentarz

kolejne >