Składniki na żółte ciasto:
3 jajka
3 łyżki oleju
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
3 płaskie łyżki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 łyżki serka feta kanapkowy
kurkuma
Składniki na zielone ciasto:
3 jajka
3 łyżki oleju
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
3 płaskie łyżki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki szpinaku zblendowanego (lub blanszowanego drobno pokrojonego)
szczypta soli
Składniki na pomarańczowe ciasto:
3 szt jajka
3 łyżki oleju
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
3 płaskie łyżki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki Ajvaru /dałam kechup i papryka słodka 2 łyżeczki/
szczypta soli
Składniki nadzienia:
500 g serka śmietanowego typu ostrowia
300g- 400g szynki
Produkty na dużą blaszkę kuchenną.
Wykonanie:
Każdy kolor ciasta robimy osobno.
Najpierw ubiłam w 3 miseczkach pianę.
Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek,kurkumę i delikatnie wymieszać.
Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką ,proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta rozsmarować na 1/3 blaszki równolegle do krótszego boku. Paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Można zrobić również mozaikę,jak kto woli.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 - 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.( Ja dodatkowo na ściereczkę położyłam pergamin.)
Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka.
Zwinąć w roladę.
Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
https://www.youtube.com/watch?v=-_N269HcmJw
dana02 2015-04-21
Dobry wieczór.
Radosnej reszty dnia i spokojnej nocy życzę:)
gosku 2015-04-21
rewelacja Aniu....smacznego !!!
deniska 2015-04-21
Pysznie i kolorowo...
Miłego wieczoru Aniu..
Wiosenna noc niech otuli Cię kołderką z
mgły i szepce Ci najpiękniejsze sny...
ewusia 2015-04-21
Takiej rolady jeszcze nie jadłam ale wygląda
bardzo zachęcająco. Ciekawe przepisy wybierasz Aniu.
Pozdrawiam ciepło.
gulab 2015-04-21
Pięknie wygląda , dobrej nocki życzę:)
liiliii 2015-04-21
Śliczna i taka kolorowa, wiosenna i na pewno smaczna..:)
Pozdrawiam serdecznie, życzę dobrej nocy:)
ankaaa 2015-04-22
Też mam ochotę na taką roladkę... Cieplutko pozdrawiam i życzę środy z dużą dawką dobrego humorku :))
dana02 2015-04-22
Witam cieplutko, spokojnego wieczoru i nocy dającej ukojenie oraz regenerację sił życzę:)
annaorz 2015-04-23
super jedzonko...smacznego...pozdrawim
gabula 2015-04-23
Pyszne jedzonko :))