Składniki:
1-1.7 kg.chudego boczku bez skóry
1 polędwica wieprzowa
60-70 dkg.mięsa mielonego wieprzowego mielonego
1 gł.czosnku
5 dkg.moreli suszonych dużych
5 łyżek żurawiny suszonej
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżeczki sosu chilli słodko pikantnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2-4 łyżki sosu sojowego
sól,pieprz biały i czarny,bazylia,majeranek.
Sposób przygotowania
1.boczkowa fantazja - krok 1
Mięsa umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Boczek wyrównać brzegami / odciąć nierówne kawałki/ i przeciąć po grubości na dwa kawałki.Z polędwicy odciąć cienkie końcówki.
2.boczkowa fantazja - krok 2
Pozostałą polędwicę dociąć na długość boczku.Rozciąć ją wzdłuż na dwa kawałki.Każdy kawałek naciąć od środkowej części wzdłuż nie docinając do końca,aby uzyskać większe kawałki mięsa,lekko rozbić z dwóch stron,skropić sosem sojowym. Odcięte kawałki boczku i polędwicy pokroić w drobną kostkę.Morele pokroić w półsłupki,czosnek w drobną kosteczkę.Do pokrojonego mięsa dodać owoce,sos chilli,wsypać czosnek granulowany,cynamon,1 łyżeczkę pokrojonego czosnku,oraz sól i pieprz do smaku,całość wymieszać.
3.boczkowa fantazja - krok 3
Farszem tym nadziać polędwicę i zwinąć w roladę,posypać solą,pieprzem białym.
4.boczkowa fantazja - krok 4
Mięso mielone przyprawić do smaku solą,pieprzem,bazylią,dodać 1 łyżkę pokrojonego czosnku i wyrobić gładką masę.
5.boczkowa fantazja - krok 5
Każdy kawałek boczku rozłożyć,posypać solą,pieprzem,majerankiem oraz pozostałym czosnkiem.Na każdym kawałku boczku rozłożyć po połowie farszu z mięsa mielonego.
6.boczkowa fantazja - krok 6
Ułożyć roladę z polędwicy i całość zwinąć w roladę.
7.boczkowa fantazja - krok 7
Obwiązać bawełnianą nicią,posypać majerankiem,zawinąć w papier do pieczenia,końce papieru związać.Tak przygotowane rolady najlepiej pozostawić na 2 dni w chłodzie. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
8.boczkowa fantazja - krok 8
Piekarnik nagrzać do 200C,włożyć rolady i piec 2 x po 40 min.z każdej strony.Pozostawić zawinięte do przestudzenia.
9.boczkowa fantazja - krok 9
Można też roladę pokroić w grubsze plastry i włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia,wówczas sos trzeba zagęścić niewielka ilością mąki i dla lepszego smaku wlać 3 łyżki słodkiej śmietany.Otrzymamy pyszne danie obiadowe.
https://www.youtube.com/watch?v=DF3XjEhJ40Y
kryst09 2015-01-05
Raczysz pysznościami. Twoje przepisy i wyroby to pokarm dla ciała,
bez nich żyć się nie da. Dziękuję za to serdecznie.
Również dziękuję za miłe słowo pod moim adresem, bo tak jak u Ciebie bez pokarmu dla ducha też żyć trudno.
Pozdrawiam serdecznie Aniu i życzę miłego i radosnego dnia- Krystyna
ps. mam parę wolnych egzemplarzy..))
gosku 2015-01-05
z pewnoscia smakowita !!!
dana02 2015-01-05
Witam w nowym tygodniu:)
miruska 2015-01-05
....oooO...............
....(....)......Oooo...
.....\..(......(....)....
......\_ )......)../......
...............(_ /.......
...BYŁAM..............
.......... TUTAJ ....
........POZDRAWIAM
I
.........SŁODKIE .........
CAŁUSKI
ZOSTAWIAM:)))
http://img.liczniki.org/20140616/12c-1402933247.gif
maly52 2015-01-05
Wygląda bardzo apetycznie.....serdecznie pozdrawiam w nowym tygodniu Nowego Roku.....miłego poniedziałku...:))
elap6 2015-01-05
Ale to musi być pyszne !
Aniu życzę Ci samych radosnych dni w Nowym Roku i dziękuje bardzo za życzenia :-)
arusha 2015-01-05
Smacznie wygląda,, pozdrawiam i życzę udanego świętowania w Trzech Króli,,,,,,,,,,,,
miruska 2015-01-06
ABY TRZEJ KRÓLOWIE WNIEŚLI
WIELKA RADOŚĆ W TWOJE ZYCIE
╲ /\\ ╱ ✩
━ < > ━SERDECZNIE
╱ \\/ ╲ POZDRAWIAM
|.✩.
http://img4.hostingpics.net/pics/200452695414LM25aJMp.gif
pasja52 2015-01-06
RADOSNEGO ŚWIĘTOWANIA ABY TRZEJ KRÓLOWIE WNIEŚLI WIELE RADOŚĆ W ŻYCIE NASZE ... POZDRAWIAM CIEPLUTKO.
deniska 2015-01-06
Wygląda bardzo smacznie..
Życzę Aniu pięknego zimowego popołudnia i wspaniałego
świętowania..Pozdrawiam serdecznie…