podaję przepis ;
1 kg mięsa wieprzowego, szynka i schab
350 g słoniny
20 g soli, pieprz, ok. 25 g hiszpańskiej
wędzonej papryki
100 ml wina białego półsłodkiego
2 ząbki czosnku, jelita wieprzowe, ja dałam grube
a więc kiełbasa jest większa...
Mięso i słoninę myjemy i osuszamy
mielimy w maszynce trochę, resztę kroimy drobno
czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Dodajemy do mięsa wraz z winem i 100 ml wody.
Doprawiamy solą, papryką i pieprzem.
Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
na 24 godziny. Masą wypełniamy jelita i kiełbaski
wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze
ok 20 stopni na 1,5 miesiąca.....
w internecie jest dużo przepisów na CHORIZO
evita 2015-02-27
Ciekawa jestem smaku własnej produkcji...
ale przeraża mnie ten czas suszenia, w necie doczytałam się, że nawet 2 miesiące
(komentarze wyłączone)