Gruszki

Gruszki

Znane i cenione przez starożytnych Egipcjan , Rzymian i Chińczyków . Były uprawiane już ponad 3 tysiące lat temu .

Gruszki zawierają potas , witaminę z grupy A , B , kwas foliowy , węglowodany , białko i błonnik . Jest w nich również bor , który poprawia koncentrację i zapobiega utracie wapnia z kości , zmniejszając ryzyko osteoporozy .

W gruszkach jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jod .

Lekko cierpkawy smak gruszki zawdzięczają garbnikom , które sprzyjają wydalaniu toksyn i mają właściwości przeciwwirusowe . Jadanie gruszek łagodzi stany zapalne dróg moczowych .

Nie wolno jednak przesadzać z ilością gruszek , bo są lekko przeczyszczające i ciężkostrawne .

Gruszki doskonale nadają się na kompoty , dżemy , soki i marynaty . Gruszki w occie to dobry dodatek do drobiu , wątróbki i schabu . Są świetne do sałatek i serów .

Kompot z suszonych gruszek bardzo dobrze gasi pragnienie .

dodane na fotoforum:

maj56

maj56 2013-08-28

Wieczorne pozdrowienia ślę:))super:))

dodaj komentarz

kolejne >