ryba w pomidorach,z ogórkiem kiszonym i cebulą,w tym przypadku to sola.Jemy z pieczywem.Babcia Irenka poczyniła wczoraj u siebie,ja pojechałam na pogaduchy i dostałam,jak dowiem się jak robiła to wieczorkiem napiszę.Za niedługo lecę na ostatnie szkolenie
SMACZNEGO ŻYCZĘ
1 kg filetów rybnych (kg po rozmrożeniu)
4 ogórki kiszone
2 cebule
NA ZALEWĘ
1 mały przecier pomidorowy
1/2 szklanki oleju
6 łyżek octu
3 łyżki łagodnego ketchupu
listek laurowy,ziele angielskie,pieprz cały
szczypta soli,szczypta cukru
2 szklanki wody
Rozmrożoną rybę podzielić na kawałki,posolić i popieprzyć.Obtaczać w mące,smażyć na oleju.Ogórki i cebulę pokroić w kosteczkę,wymieszać.Przygotować zalewę,zagotować.Rybę układać w półmisku warstwami z cebulą i ogórkiem na przemian tak żeby na górze była cebula i ogórek,następnie zalać gorącą zalewą.Zostawić do przegryzienia i wystudzenia.Podawać na zimno z pieczywem.