La Colomba pasquale ... czyli GOLEBICA WIELKANOCNA ... a mowiac jescze inaczej, drozdzowa, babka wielkanocna.
Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba, wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości.
Obecnie dostępne są różne typy tego wielkanocnego przysmaku.
Mogą być wzbogacone w krem, owinięte w różne dodatki lub posypane migdałami czy innymi bakaliami.
Korzeni tej tradycji można dopatrywać się w Biblii. W Starym Testamencie, w opowieści o Noe, występuje gołębica z gałązką oliwną w dziobie, która po powszechnej powodzi zwiastuje opadnięcie wód, a w wymiarze religijnym pojednanie między Bogiem a ludźmi.
dodane na fotoforum:
kati9 2010-04-07
Co kraj to obyczaj ...ciekawie to opisujesz jak zwykle ...uwielbiam CIĘ za to Oleńko :)
tajemna 2010-04-07
Pychota...
graz5 2010-04-08
Kolejne pysznosci!!!
alicja13 2010-04-26
Same wspanialosci...