Tłusty czwartek, ostatni czwartek przed wielkim postem, czasem nazywany także zapustami rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym czasie zgodnie z wieloletnią tradycją wskazane jest jedzenie pączków, faworków, róż karnawałowych oraz innych, słodkich oraz tłustych dań.
Tłusty czwartek jest świętem wywodzącym się ze starożytności. Dawniej było to święto przede wszystkim poświęcone odejściu zimy.
Pączki, które w tamtym czasie jedzono zdecydowanie różniły się od tych znanych dzisiaj. Różniły się ciastem, które było twardymi kulkami chlebowymi, nadziewanymi słoniną.
Dopiero około XVI w. pojawił się w Polsce zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Czasem gospodynie do jednego z pączków wkładały orzech, a osoba która wybrała tego pączka miała cieszyć się szczęściem oraz dostatkiem.
tesia32 2017-02-23
Dzięki Agnieszko a tato jeszcze sobie w miarę radzi z pomocą opiekunki i moją. Smacznosci w tłusty czwartek