Gruszki uprawiane były już w starożytnej Grecji, choć najprawdopodobniej pochodzą z Azji. Od XVII wieku z powodzeniem hodowali je Francuzi i Belgowie. To oni rozpropagowali lecznicze właściwości gruszki.
Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy.
Udowodniono, że regularne spożywanie gruszek może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. W swoim składzie bowiem gruszki mają także pierwiastek o nazwie bor. To za jego sprawą łatwiej nam pracować umysłowo. Bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia możliwości koncentracji.
Pierwiastek ten jest też szczególnie ważny podczas procesów związanych z transportem po organizmie wapnia. W szczególności zapobiega ubytkom wapnia z kości. Dlatego dojrzałe gruszki powinny jeść osoby szczególnie narażone na osteoporozę.
Zawarty w gruszkach potas oraz arbutyna oddziałują także na układ moczowy. Owoce te mogą być wskazane przy leczeniu kamicy nerkowej oraz podczas zapalenia dróg moczowych.
aloj5 2013-08-29
Dobry wieczór :)
Dziś swe pozdrowienia dla Ciebie w cieplutkie nutki ubrałam , wieczorną mgiełką otuliłam , gwiazdeczki powpinałam, księżyca poświatę też dodałam ,,, a i o swym uśmiechu dla Ciebie nie zapomniałam :)..
Miłego wieczoru i nocy,,, pozdrawiam serdecznie :)
tebojan 2013-08-29
I pomyśleć ile człowiek traci nie jedząc ich. Niestety, nie mogę a szkoda. Pozdrawiam Agula