Przepis na LECZO Z SZCZUPAKA .
Składniki :
-szczupak 60 cm
-słoik sosu bolońskiego
-keczup
-warzywa na patelnie (np. po turecku)
-coś dyniowatego
-papryka
-pomidor
-cebula
-czosnek
-przyprawy
-olej
Sposób przygotowania :
Mięso szczupaka mielę dwa razy.
Warzywa na patelnię , pociętą cebulę , kabaczka , paprykę , czosnek przyprawione duszę na oleju na dużym ogniu .
Całość zrzucam do miski . Z powrotem do patelni zlewam wywar i na niego wrzucam szczupaka . Nie solę , posypuję majerankiem i tymiankiem . Smażę przewracając do sypkości .
Dorzucam wcześniej uduszone warzywa . Wlewam słoik sosu , dodaję pociętego pomidora w kostkę , polewam trochę keczupem ,doprawiam .
Duszę na małym ogniu trzy minuty .
Gotowe do podania .
Porcja dla trzech osób .
Smacznego!
ps. Przepis można zmieniać , np dodać grzybów ,szczupaka zastąpić inną rybą ,eksperemyntować z przyprawami . Istotą fundamentalną tej potrawy jest to , że ryba powinna smażona być na wywarze z wcześniej uduszonych ważyw , ot tajemnica wykreowania dobrego smaku tej potrawy .