Przepis :
150g mąki pszennej
60 g cukru
2 żółtka
100g mielonych orzechów włoskich lub laskowych (można zmieszać)
100 g miękkiego masła
cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z orzechami. Wysypać na stolnicę, dodajemy miękkie masło,cukier waniliowy, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałeczek i podzielić na części. Z każdej z nich uformować rogalik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok.10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180°C.
Końce upieczonych rogaliczków można maczać w czekoladzie,a następnie w mielonych orzechach.Moje na razie bez dekoracji...
olga39 2015-11-26
Nas zimne można jeść słodkie,
Nikt nie zauważy kilogram więcej:)