Bułeczki z przedziałkiem i bułeczki pszenno-żytnie

Bułeczki z przedziałkiem i bułeczki pszenno-żytnie

Przepis na bułeczki pszenno-żytnie :

1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli (płaska)
1 łyżka oleju
12 g świeżych drożdży
niepełna szklanka ciepłej wody
1 jajko do posmarowania
mak do posypania

Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce wymieszać wszystkie składniki,wyłożyć na blat i wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, (w razie potrzeby podsypać mąką pszenną). Zostawić je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, formować wałeczki i zawiązać na środku supełki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem i posypać makiem. Piec ok.25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na bułeczki z przedziałkiem :

https://www.garnek.pl/adela30/29548812/buleczki-z-przedzialkiem

isia2

isia2 2015-09-09

sliczne i apetyczne wyszly

dodaj komentarz

kolejne >