Przepis dla zainteresowanych :
12g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
ok.250 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
Drożdże zasypać cukrem, dodać 1/4 szkl. mleka i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko,masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować(hakiem), aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ok.1 godz)
Z wyrośniętego ciasta uformować 6-8 bułek.
Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut.
elli4 2015-06-30
smakowicie apetycznie wyglądają ......Miłego i beztroskiego dnia,
błękitnego nieba nad głową
i samych radosnych chwil
pełnych uśmiechu.
Sercem Cię pozdrawiam
anad60 2015-06-30
apetycznie wyglądają.....jak by był przepis
to może bym zrobiła...a teraz to jem oczami
tak z samym masełkiem....mniam :)
lulka1 2015-06-30
smacznie wyglądają i fajny sposób z tym przedziałkiem, bo najostrzejszym nożem nie sposób go zrobić :)
janowa 2015-07-08
Rach, ciach i bułeczki są...też wyrabiam mikserem:))