Przepis
6 jajek
2 szkl.mąki pszennej
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1/2 szkl.mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
Masło roztopić,wlać mleko-odstawić do ostudzenia.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i cukier waniliowy.Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.Mąkę wymieszać (przesiać) z proszkiem do pieczenia.Dodawać małymi porcjami na przemian z przestudzonym masłem-mieszać delikatnie łyżką.
Truskawki oczyścić,dodać pełną łyżkę bułki tartej-wymieszać.
Formę o wym.25x25 wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto,na wierzch układać truskawki.
Piec w temp.170-180 C ok 40-45 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto pyszne,bardzo puszyste i ekspresowe w wykonaniu...
elli4 2015-06-10
pięknie wygląda i zapewne bardzo smakowite , poproszę kawałeczek właśnie teraz piję kawkę ..Przepis oczywiście zabieram .....Pozdrawiam milutko,słonecznej
środy życzę ..