Przepis dla zainteresowanych :
2 szkl.mąki pszennej
1 szkl.mąki krupczatki
1/2 szkl.cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek
1 cukier waniliowy
kostka masła
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić po czym podzielić na 2 równe części.Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy (25x25),na ciasto dać masę jabłkową.Na masę jabłkową dajemy drugą część ciasta(rozwałkować i przenieść na jabłka).Na ciasto wylewamy orzechy.Pieczemy ok.45-50 min w temp.160-170
Pod koniec pieczenia wyłączyć górną grzałkę w piekarniku ponieważ warstwa orzechowa szybko się zarumienia.
Masa jabłkowa :
ok.2 kg jabłek
kisiel cytrynowy (1 1/2 opakowania)
cynamon
1/2 szkl. rodzynek (niekoniecznie)
cukier (ja nie dawałam ponieważ miałam bardzo słodkie jabłka)
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać rodzynki,cynamon i udusić.Jak wystygną dodać kisiel (proszek)
Orzechy :
30 dkg orzechów włoskich
10 dkg masła
3-4 łyżki miodu
ok.1/2 szkl.cukru (można mniej)
Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.