Składniki:
1/2 kg matjasów (miałam trochę więcej)
4 cebulki (średnie)
listki laurowe
kilka kuleczek ziela angielskiego
ok.4 łyżek cukru
ok.1/2 szkl.oleju
1/2 szkl.octu (można oczywiście mniej)
1/2 słoiczka koncentratu Pudliszki
garść rodzynek (opcjonalnie,dodawałam rodzynki jak robiłam te śledziki na święta)
pieprz
Wykonanie:
Matjasy namoczyć w wodzie lub mleku(ja moczyłam w wodzie całą noc-były baaardzo słone) pokroić lub zostawić całe
Cebulę pokroić w piórka,wrzucić na podgrzany olej,zeszklić (nie zrumienić)
Dodać ocet (według swjego upodobania),listki,ziele angielskie,cukier.Podgotować,dodać koncentrat pomidorowy-pddusić ok.5 min.
Ostudzić.Po przestudzeniu przekładać do pojemnika na przemian raz ryba,raz sos lub smarować całe płaty śledziowe i zwijać jak rolmopsy...
ania03 2014-03-03
ogólnie średni śledzie wsuwam ale Twój podbił mój apetyt...to ja trochę zachylam:)***