Skladniki:
50 dag maki
8 zoltek
5 dag masla
3 lyzki gestej smietany
2 lyzki spirytusu lub octu 6-%
szczypta soli
Do przesianej maki dodac schlodzone maslo i przesiekac nozem, nastepnie dodac zoltka , smietane i odrobine soli . Wlac ocet lub spirytus ( dzieki temu faworki sa pulchniejsze i wchlaniaja mniej tluszczu)- wszystkie te skladniki wymieszac nozem – po czym szybko zagniesc ciasto . Wyrabiac je „znecajac sie nad nim „ ok. kwadransa a nastepnie wstawic do lodowki na ok. pol godziny . Schlodzone pokroic na kawalki i rozwalkowac na cienkie placki . Placki pociac na paski i formowac faworki . Smazyc na goracym tluszczu – odsaczyc nadmiar na reczniku papierowym – posypac cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i zajadac :)
dodane na fotoforum:
mazurka 2010-01-16
Co za pysznosci...ślinka leci.
irenna 2010-01-16
,,Pychotka....
,,,,,Miłego wieczornego odpoczynku życze.......pozdrawiam....cieplusio...,,
majka57 2010-01-17
jakie smakołyki--i tak z samego rana???pozdrawiam ciepło i serdecznie...życząc pięknej niedzieli...
jeanne 2010-01-17
mniam mniam faworki obiecane hi hi hi ...... wyglądają bardzo apetycznie :)))) ...... ale , faworki jak się zacznie jeść ,to nie ma końca hi hi hi ...... Witaj Marysiu wieczorową porą ... życzę Ci dużo usmiechu i ciepła na co dzień :)))
(komentarze wyłączone)