Jak karnawal to - faworki :)

Jak karnawal to - faworki :)

Skladniki:
50 dag maki
8 zoltek
5 dag masla
3 lyzki gestej smietany
2 lyzki spirytusu lub octu 6-%
szczypta soli
Do przesianej maki dodac schlodzone maslo i przesiekac nozem, nastepnie dodac zoltka , smietane i odrobine soli . Wlac ocet lub spirytus ( dzieki temu faworki sa pulchniejsze i wchlaniaja mniej tluszczu)- wszystkie te skladniki wymieszac nozem – po czym szybko zagniesc ciasto . Wyrabiac je „znecajac sie nad nim „ ok. kwadransa a nastepnie wstawic do lodowki na ok. pol godziny . Schlodzone pokroic na kawalki i rozwalkowac na cienkie placki . Placki pociac na paski i formowac faworki . Smazyc na goracym tluszczu – odsaczyc nadmiar na reczniku papierowym – posypac cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i zajadac :)

dodane na fotoforum:

nkaska5

nkaska5 2010-01-16

...skubnę jednego i zmykam...

dosia

dosia 2010-01-16

...ja wezme troche wiecej.....

mazurka

mazurka 2010-01-16

Co za pysznosci...ślinka leci.

irenna

irenna 2010-01-16

,,Pychotka....
,,,,,Miłego wieczornego odpoczynku życze.......pozdrawiam....cieplusio...,,

majka57

majka57 2010-01-17

jakie smakołyki--i tak z samego rana???pozdrawiam ciepło i serdecznie...życząc pięknej niedzieli...

teska2

teska2 2010-01-17

Nieodłączny, kulinarny symbol karnawału.
Pozdrawiam:) Miłej niedzieli życzę:)))

jeanne

jeanne 2010-01-17

mniam mniam faworki obiecane hi hi hi ...... wyglądają bardzo apetycznie :)))) ...... ale , faworki jak się zacznie jeść ,to nie ma końca hi hi hi ...... Witaj Marysiu wieczorową porą ... życzę Ci dużo usmiechu i ciepła na co dzień :)))

(komentarze wyłączone)