[5035567]

dodane na fotoforum:

grejsia

grejsia 2009-12-16

Ale mnie zaskoczylas...mile!!! Moj maz urodzil sie w Stoznem (gm.Kowale Oleckie), a ja moja praktyke "zerowa" "odpracowalam" w Babkach Oleckich... Jaki ten swiat jest maly!!! Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie, Grazyna Romanik

abi11

abi11 2010-12-15

Sernik na zimno z galaretką - składniki

* 3 jaja
* 1 szklanka cukru
* 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
* pół szkl. mleka
* 3 łyżki żelatyny
* 200 g masła
* galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

Sernik na zimno z galaretką - sposób przygotowania
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może 'chrzęścić'), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka...

abi11

abi11 2011-11-07

• kurczak o wadze ok. 2 kg

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

• garść grubo posiekanej zielonej pietruszki

• 4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką

• 2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane

• 2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane

• 4 czerwone cebule, obrane

• 2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół

• dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany

• łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego

• oliwa

• 2 łyżki cukru

• 6 łyżek octu balsamicznego


Etapy przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz so...

abi11

abi11 2011-11-07

Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości.

abi11

abi11 2011-11-07

2. Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos – w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku.

dodaj komentarz

kolejne >