Bajgle tureckie

Bajgle tureckie

650 g mąki pszennej
250 g mleka
100 g wody
1 jajko
2 łyżki cukru
7 g drożdży instant
2 łyżki oleju lub oliwy
szczypta soli
Wrzucić wszystko do misy miksera i wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do naoliwionej miski i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Podzielić na 10 części. Zrolować na długość ok 70 cm. Złożyć na pół i skręcić ze sobą, jak sznur. Końce połączyć ze sobą.
W głębokim talerzu rozrobić 1/3 szklanki wody z 1 łyżką miodu. Na drugi talerz wysypać 1 szklankę sezamu.
Uformowane bajgle maczać w wodzie i kłaść mokrą stroną na sezamie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 20 minut do napuszenia. Piec w 200 stopniach C przez 25 minut.
SMACZNEGO

dodane na fotoforum:

oya04

oya04 2019-04-13

wygladaja na bardzo smaczne ,,
czy moge prosic o przepis :)

oya04

oya04 2019-04-14

Dzieki :-)

dodaj komentarz

kolejne >