Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) – groźny grzyb chorobotwórczy, atakuje zarówno drzewa liściaste jak i iglaste. Powoduje brunatną zgniliznę drewna. W Polsce pospolity. Występuje od maja do września. Najczęściej można go spotkać na dębach, topolach i robiniach, a także w zaniedbanych sadach na orzechach, śliwach i gruszach. Na drzewach iglastych występuje bardzo rzadko.
Jadalne są tylko młode owocniki. Przed spożyciem grzyb wymaga płukania i namoczenia oraz obgotowania. Dopiero wówczas można go smażyć. Podobno niektórzy preferują pasztet . Grzyby rosnące na drzewach: z rodziny Robinia pseudoacacia (akacje), iglastych, eukaliptusach są, według niektórych źródeł, niejadalne gdyż zawierają fitotoksyny żywiciela. Z doświadczeń grzybiarzy wynika, że w praktyce gotowanie (minimum 15 minut) prawie całkowicie minimalizuje ryzyko zatrucia. Całkowicie bezpiecznie może być spożywany żółciak rosnący na dębach.

dodane na fotoforum:

acia9

acia9 2011-10-24

ładniutki ten żółciak siarkowy :) apetycznie wygląda mimo wszystko :)

mijodyn

mijodyn 2011-10-24

cenna informacja
pozdrowienia Zosiu :)

pit69

pit69 2011-10-24

Supraśny!

ewusia

ewusia 2011-10-24

Ładnie i dekoracyjnie wygląda a Twoje
informacje przybliżają mi o nim wiedzę...:)

ewulka

ewulka 2011-10-24

ciekawy tryptyk:)

graziaw

graziaw 2011-10-25

...tak w jajeczko i w bułeczke....może to i dobre by było :)))

bruted

bruted 2011-10-26

Wyglada jak usta,jakby sobie gwizdal!

dodaj komentarz

kolejne >