Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) – groźny grzyb chorobotwórczy, atakuje zarówno drzewa liściaste jak i iglaste. Powoduje brunatną zgniliznę drewna. W Polsce pospolity. Występuje od maja do września. Najczęściej można go spotkać na dębach, topolach i robiniach, a także w zaniedbanych sadach na orzechach, śliwach i gruszach. Na drzewach iglastych występuje bardzo rzadko.
Jadalne są tylko młode owocniki. Przed spożyciem grzyb wymaga płukania i namoczenia oraz obgotowania. Dopiero wówczas można go smażyć. Podobno niektórzy preferują pasztet . Grzyby rosnące na drzewach: z rodziny Robinia pseudoacacia (akacje), iglastych, eukaliptusach są, według niektórych źródeł, niejadalne gdyż zawierają fitotoksyny żywiciela. Z doświadczeń grzybiarzy wynika, że w praktyce gotowanie (minimum 15 minut) prawie całkowicie minimalizuje ryzyko zatrucia. Całkowicie bezpiecznie może być spożywany żółciak rosnący na dębach.

dodane na fotoforum:

jotesa

jotesa 2011-10-24

Biedne drzewa też mają swoje dolegliwości...i nawet tabletek nie mogą łykać...

dorocik

dorocik 2011-10-24

Nie wiedziałam, że są jadalne :))))

alusia0

alusia0 2011-10-24

...ooo szkoda że nie wiedziałam ..taki ładny miałam w tym roku na pniu dębu....

pit69

pit69 2011-10-24

Wygląda super!

ewulka

ewulka 2011-10-24

ciekawe informacje :)

jasta

jasta 2011-10-24

Pięknie wygląda, jednak nie próbowałbym go jeść:))

graziaw

graziaw 2011-10-25

....a ja wolę na niego sobie popatrzeć :))

rudy13

rudy13 2011-10-25

a tak niewinnie wygląda

dodaj komentarz

kolejne >