Kulinaria-Dziwak

Kulinaria-Dziwak

Dziwak

4 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka amoniaku
2-3 łyżki śmietany
15 dkg margaryny
2 jaja
3 łyżki miodu

Sodę i amoniak rozprowadzić w 2 łyżkach śmietany. Z wszystkich składników zagnieść ciasto schłodzić i upiec 4 placki. Każdy upieczony placek posmarować powidłem śliwkowymi przełożyć masą .

Masa budyniowa o smaku kawowym/migdałowym z 2 kostek masła,1/2l mleka, 4 żółtka, 1 całe jajo, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej,cukier waniliowy.Jaja zmiksować z cukrem i mąką pszenną i ziemniaczaną, zalać gotującym mlekiem ciągle miksując.Ugotować budyń, wystudzić i połączyć z masłem.Do smaku do jednej części dałam parzoną kawę, a do drugiej olejek migdałowy i płatki migdałowe.

dodane na fotoforum: