Pyszne śledzie pod pierzynką
Składniki
1 l słoik śledzi
1 jabłko
1 czerwona cebula
1 szczypior
2 łyżki oleju z śledzi
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki musztardy
1 łyżka kaparów
2 łyżki soku z cytryny
Świeżo zmielony pieprz kolorowy/ może być czarny/
Jabłko obrać pokroić w kostkę i skropić 1 łyżką soku z cytryny , dodać 1 łyżkę oleju 1 łyżkę musztardy, śmietanę , majonez. Wszystko delikatnie wymieszać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę . szczypior posiekać.
Śledzie pokroić na około 1,50 cm kawałki, przełożyć do miski dodać cebulę, skropić pozostałym sokiem z cytryny, dodać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę musztardy i wymieszać. Na półmisku ułożyć śledzie z cebulką na wierzchu wyłożyć przyprawione jabłka, całość posypać kaparami i szczypiorem, i oprószyć kolorowym pieprzem.
dodane na fotoforum: