polukrowane i z przepisem

polukrowane i z przepisem

ok. 600 g mąki
70 g drożdży
50 g cukru
300 g masła
4 żółtka
6 łyżek śmietany
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
200 g marmolady

lukier - cukier puder utarty z sokiem cytrynowym

Drożdże rozetrzeć razem z cukrem.
Kiedy się rozpuszczą, wymieszać ze śmietaną i żółtkami.
Mąkę wygnieść z masłem, dodać skórkę cytrynową oraz rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości 1 cm.
Jeden prostokąt posmarować marmoladą, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Pokroić w paski szerokości 1,5 – 2 cm i długości 5 – 6 cm.
Paski 1 raz skręcić, formując kokardki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Piec kokardki na rumiano około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić i polukrować.
SMACZNEGO!!!

dodane na fotoforum:

daka03

daka03 2008-11-06

Pycha ....
Ja poszukuje przepis na tort kasate.

irener

irener 2008-11-06

czy mogę się poczęstować, wyglądają tak smakowicie :)))

halinag

halinag 2008-11-06

Jakie super kokardy muszą być smaczne..........

cudolik2

cudolik2 2008-11-06

Ale to jest chyba dobre...mniam;)

cudolik2

cudolik2 2008-11-06

Jestes Kochana!Dzieki ze wstawilas przepis:))))

theresa

theresa 2008-11-06

Dziki za przepisy ,lubie wszystkie wypieki z drozdzy.

bunia

bunia 2008-11-06

,,Wypchaj się ' .To sadyzm .Dawaj te ciasteczka - wymienimy na galaretki .Czemu ja nie znoszę pieczenia?

soprano

soprano 2008-11-07

może wzamian za wyżywienie potrzebujecie pomocy????

dodaj komentarz

kolejne >