jabłka pieczone

jabłka pieczone

Pomysł mojej kulinarnej Guru - BUNI.
Drobna modyfikacja.
Efekt niesamowicie pyszny :)))

Dziękuję Ci Buniu!

MODYFIKACJA:
Jabłka wydrążyć i posmarować wnętrza sokiem z cytryny.
Następnie wrzucić do wrzątku na ok. 30 sekund.
Ponakłuwać.
Do środka: na dno po łyżeczce dżemu wiśniowego i...
żółtka utrzeć z cukrem (do białości),
białko ubić na sztywno, dodać trochę cukru, miksować, aż będzie konsystencja jak na bezy.
Do białek dodać żółtka i serek (Danio waniliowy).
Krótko zmiksować. Wychodzi masa tak pyszna, że aż szkoda jej do jabłek.
Jabłka napełnić dżemem i masą.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.

Nie wyjmować gorących - bo piana opadnie.
Zapach jest nieziemski - można poćwiczyć silną wolę ;)))

2 jajka i 1 serek wystarczą na ok. 10 średnich jabłek.

P.S. Radzę zrobić większą ilość - po 2 na osobę to za mało!

dodane na fotoforum:

bunia

bunia 2008-11-05

Dawaj tą modyfikację - koniecznie. Twoje wyszły ładniejsze - lepiej pilnowałaś .Prawda ,że pychotka ?

pamela5

pamela5 2008-11-05

Ojej!!!!! Jak pięknie wyglądają:-)))
Bunia też jest moją GURU :-)) Bardzo często do Niej zaglądam :-)))

dorika

dorika 2008-11-05

(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*)DOBRY WIECZÓR (*)
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
Aniołek mi mówi,
Że kładziesz się spać,
Więc coś w prezencie mogę Ci dać,
Chcę to wyrazić przez tysiąc słów ,
Lecz powiem krótko: PIĘKNYCH SNÓW!!!

bunia

bunia 2008-11-05

No i kto tu od kogo się uczy ? Ja zapomniałam o tak prozaicznej oczywistości jak natarcie sokiem z cytryny ( rutyna się kłania ).
podpowiadam przy okazji jeszcze jedną wersję . Wszystko tak jak u Ciebie tylko zamiast dżemu użyć masła orzechowego- można się zaślinić . Wtedy to już musi być cała blacha bo Rodzinka nie odpuści.A z tym poczekaniem z wyjęciem to sprawdza się tylko w teorii - nie da rady - lecą do kuchni jak tylko piekarnik otworzę i gorące spod ręki zabierają .Miłego wieczoru.

bunia

bunia 2008-11-05

Podałam pod swoim zdjęciem link do Ciebie - jak by ktoś chciał robić to będzie mieć do wyboru dwie wersje.

malybok

malybok 2008-11-05

o! cza pieczenia jabłek! ja reż dopiero co zjadłam aż 2. bo takiej nabrałam ochoty po obejżeniu u Buni że musiałam zrobić ,dodałam do środka po 2 rodzynki. pycha! :)

cudolik2

cudolik2 2008-11-05

Dziekuje Ci slonko!Dobrej nocki Ci zycze!;))))

bunia

bunia 2008-11-05

Zajrzyj jeszcze raz na kiełbaskę i poczytaj sobie pod zdjęciem - może Ci się spodoba.

halinag

halinag 2008-11-06

Witam jabłuszka wyszły Ci cudowne zapewne smakują też wyśmienicie............pozdrawiam

pawel08

pawel08 2008-11-06

a miałam się odchudzać... widzę ze nic z tego dzisiaj;))pozdrawiam:)

qcharz

qcharz 2008-11-06

Oj dobre to, to jest. ;)))

soprano

soprano 2008-11-07

opis i zdjęcia są tak zachęcające że nie można tego nie spróbować:)pozdrawiam:)

reni1

reni1 2008-11-23

Dzięki za pomysł ...spróbuję...na pewno będzie rewelacja:)))

dodaj komentarz

kolejne >