czernidłak kołpakowaty

czernidłak kołpakowaty

Czernidłak kołpakowaty – obłędnie smaczny i pospolity grzyb



Może nawet nie wiecie, że macie przed domem jadalne i smaczne grzyby? Bohaterem dzisiejszego odcinka jest czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus). Występuje od maja do listopada, często można go spotkać na nawożonych łąkach, w trawach czy obrzeżach dróg.

Grzybek po zerwaniu kwalifikuje się do natychmiastowego spożycia, bowiem szybko czernieje, przez co jest ciężkostrawny.

Czernidłak kołpakowaty za młodu jest czysto-biały i po obraniu przypomina jajko na twardo. Kapelusz ma walcowaty, z białawymi, odstającymi łuskami.

W trakcie dojrzewania kapelusz od brzegu barwi się różowawo poprzez fiolet i na koniec przechodzi w czerń. Proces zachodzi bardzo szybko. W końcu zwija się ku górze i ścieka jak atrament. Blaszki ma białe, kruche. Trzon biały, z wąskim, luźno osadzonym pierścieniem.

Faza wzrostu tego grzyba jest bardzo szybka. Zbieramy tylko młode i białe owocniki.

Według mnie to najlepszy grzyb, jaki jadłam w postaci panierowanej. Bardzo lubię grzyby i dotąd wydawało mi się, że najlepsze do panierowania nadają się maślaki… a tu proszę, taki rarytas.

Czernidłaki kołpakowate to grzyby wykwintne, kruche, panierowane wyglądają i smakują jak wyjątkowa przystawka. Podobno można je jeść na surowo w sałatce, ale ja nie próbowałam. Jadłam natomiast z nich zupę. Wspaniała.

Z uwagi na to, że uwagę grzybiarzy przykuwają inne szlachetne grzyby, takie jak borowiki czy podgrzybki, mało kto wie o istnieniu tych smacznych i kruchych grzybków. A szkoda, bo tyle się marnuje.

http://wegedroga.pl/czernidlak-kolpakowaty-oblednie-smaczny-i-pospolity-grzyb/

dodane na fotoforum:

ewjo66

ewjo66 2019-10-07

nie mogłabym się przemóc, bo zawsze uważałam je za trujące...

dodaj komentarz

kolejne >