Imbirowy kurczak curry - chińszczyzna jak z chińskiej knajpki

Imbirowy kurczak curry - chińszczyzna jak z chińskiej knajpki

Imbirowy kurczak curry - chińszczyzna jak z chińskiej knajpki

1 duża pierś kurczaka
1 duża cebula
1 duża marchewka
4-6 liści kapusty pekińskiej
1/2 łyżeczki curry

ryż

sos:
400 ml wody
100 ml sosu sojowego jasnego
50 ml sosu ostrygowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru
szczypta chilli - do smaku
1 duży ząbek czosnku, posiekany
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ryż ugotować.
Składniki sosu wymieszać w salaterce.

W międzyczasie kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Usmażyć w woku lub na dużej patelni wraz z curry. Kiedy będzie rumiany, w woku zeszklić obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę.
Dodać obraną, startą na tarce (duże oczka) marchewkę.

Liście kapusty pekińskiej pokroić wzdłuż na 4 paski. Paski posiekać, tak by były kawałki prostokątne lub w kształcie rąbów.
Siekamy całe liście, ponieważ to właśnie te twardsze części potem tak wspaniale chrupią. :)

Kapustę dodać do woka. Chwilę smażyć razem, mieszając, po czym zalać całość sosem. Doprowadzi sos do wrzenia. Kiedy zgęstnieje, gotować jeszcze przez chwilę. Ewentualnie doprawić solą, jeśli lubicie.

Podawać gorące, wraz z ugotowanym w międzyczasie ryżem.

dodane na fotoforum:

myszka2

myszka2 2019-03-31

Pyszny,pozdrawiam serdecznie:)

astra40

astra40 2019-03-31

Smacznie i zdrowo;)

andree1

andree1 2019-04-01

Smakowitości.Będę tu wpadał na ciepłe posiłki:-)

glupek1

glupek1 2019-08-19

masz moze jeszczeCorke na wydaniu ,bo marzy mi sie taka tesciowa

dodaj komentarz

kolejne >