chleb serowo-cebulowy z dodatkiem kiełbasy salami pepperoni i przyprawą Kamis : suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
1 kg mąki
1/2 kostki drożdży lub mniej (ja daję ok 5 dkg)
w przepisie jest łyżeczka soli ale to stanowczo za mało, myślę, że ok 2 łyżeczki będzie ok
3 szkl letniej wody
ok 1/5 kg sera żółtego pokroić w kostkę (ja daję tak ok 350-400g)
1 cebula, pokroić w kostkę (daje więcej w zależności od wielkości cebuli , ale tak ok 1 i 1/2)
ja od siebie dałam tak na oko przyrawę z Kamisa : suszone pomidory z bazylia i czosnkiem (można pominąć)
i jeszcze kilka plastrów salami pepperoni pokrojonych w kostkę
w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać przyprawę i sól, następnie dodać mąkę, wyrobić tak do połączenia się składników, ja całość wyrabiałam mikserem, ale można też drewnianą łyżką bądź ręką, ciasto będzie dość klejące, ale nie podsypywałam już więcej mąki
przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
teraz można przygotować pozostałe składniki, tzn pokroić cebulę, ser i salami pepperoni, chleb fajnie smakuje z salami, ma taki pikantny smak, ale poprzednio jak piekłam to dawałam szynkę parmeńską bądź surowy wędzony boczek :) póki co uważam że z salami jest naj...
jak ciasto urośnie trzeba je odgazować, tzn dosłownie klepnąć je ręką-pięścią a następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jeszcze raz, znowu trzeba je odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia :)
potem przekładamy do foremek.
foremki najlepiej podłużne, wyłożyć papierem do pieczenia
foremki z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
wstawić do nagrzanego piekarnika
tem. pieczenie 170-180 st
czas pieczenie ok 55 min-1 godz
po ok 35-40 minutach pieczenia wyciągam chlebki z formy, zostawiam je w papierze i dalej piekę na kratce - tę czynność można pominąć, ale chodzi o to żeby chleb przypiekł się ze wszystkich stron a nie tylko z góry.
Upieczony chleb wyjmujemy z blachy i studzimy na kratce kuchennej, aby mógł odparować. Po odparowaniu przykrywamy go kuchenną ściereczką i dajemy mu odpocząć (ok. 2 – 4 godziny)
dodane na fotoforum:
yanisia 2017-01-28
Witaj:) chlebek widzę pyszny....to się czuje. A co do niego dodawałaś? może o przepis poproszę? Pozdrawiam.
babcia1 2017-01-28
o kurcze ale super wygląda..
babcia1 2017-01-28
Ewuniu daj przepis bo nie zdzierżę taki super chlebuś!
babcia1 2017-01-28
Dzięki Kochana za dokładny przepis!!