Kropidłaka kołpakowego. Ale nie tylko, można uogólnić.
Przy okazji poczytałam o tym grzybie.Młode owocniki, jeszcze bielutkie są nie tylko jadalne, ale i bardzo smaczne, esencjonalne, nie wymagają przypraw. Można przyrządzać na wszystkie znane sposoby, jest tylko jedno ale- trzeba to robić natychmiast po zebraniu. Ulegają autolizie już po paru godzinach, nawet w lodówce. Po prostu się rozpływają i to na czarno.
Również jadalnym jest czernidłak pospolity o gładkim kapeluszu, ale on nie lubi być w ludzkim organizmie wraz z alkoholem.
wojci65 2019-10-01
Trudne słowo: autoliza!
Re Wydra: Jak rosną w jagodzinach, to się szykują na zwyżkę...
Ktoś szczęśliwy: Ma dosyć!
orioli 2019-10-02
Wolę nie uogólniać, bo do smętnych wniosków dochodzę.
Kropidlaki mogę doceniać w naturze. Do koszyka bym ich nie zabrała.
halb09 2019-10-03
Re. Wbrew pozorom nie jeżdżę dużo, ale intensywnie.:) Jeden wyjazd w roku 8-dniowy latem, pozostałe to raz w miesiącu jedno, dwu lub trzydniowe wyjazdy od wiosny do jesieni:)