Miłego świętowania :)

Miłego świętowania :)

Wigilijny tort makowy

5 białek
¾ szklanki cukru
1 szklanka maku
2 szklanki wiórków kokosowych
1 cukier waniliowy duży

Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na pianę, dodać żółtka i powoli wsypywać mak
i wiórki, delikatnie wymieszać.
Piec na pergaminie 30 minut.

Na zimne ciasto położyć krem jak do karpatki
KREM:
2szkl.mleka, z jedną zagotować z ½ szklanki cukru,
Z drugą wymieszać 2 łyżki mąki pszennej i 2 mąki ziemniaczanej
Wlać do gotującego mleka
Jak wystygnie utrzeć z 1 kostką masła i 1 cukrem waniliowym i 1 żółtko
I powoli dodawać budyń ucierając.

Na krem układamy biszkopty umoczone w ponczu . nie słodzonym.

Biszkopty polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem lub migdałem
Polewa czekoladowa:
½ szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao
¾ kostki masła
trochę mleka
Rozpuścić

wiska

wiska 2012-12-27

Ciekawy przepis bo nie trzeba mielić maku:),ale u nas na Śląsku robi się tzw.makówki,czyli mak ,mleko, słodka bułka, orzechy włoskie i laskowe no i rodzynki jak ktoś lubi, mnie to bardzo smakuje...POZDRAWIAM poświątecznie!

dodaj komentarz

kolejne >