Szczawik zajęczy

Szczawik zajęczy

- jest praktycznie bez zapachu, ale ma bardzo charakterystyczny, niepowtarzalny kwaśny smak podobny do limonki

Świeże listki można jeść prosto z krzaka, znakomicie gaszą pragnienie. Zawiera bardzo dużo witaminy C, witaminy z grupy B i dobrze przyswajalny wapń.
Szczawik zajęczy leczy szkorbut, ma działanie moczopędne, chłodzące – przydatne w stanach gorączkowych. W medycynie ludowej stosowany jest w schorzeniach układu moczowego i leczeniu krwotoków.
Pomaga przy niestrawności i zatruciach. Oczyszcza krew lepiej niż pokrzywa.
Pomaga przy żółtaczce, wymiotach, stanach zapalnych nerek i pęcherza, zapaleniu dziąseł, pleśniawkach oraz robaczycy przewodu pokarmowego. Są doniesienia że pomaga w chorobie nowotworowej. ( z netu)


(zdjęcie- początek kwietnia)

(komentarze wyłączone)