kajzerka  z wnetrzem

kajzerka z wnetrzem

Można powiedzieć, że kajzerka z wnętrzem to po prostu zapiekanka w innym wcieleniu. Ale czy na pewno? Przekonajcie się sami! Na pewno macie w domu kajzerki albo inne bułki. Niestety, chleb nie będzie tu odpowiednim rodzajem pieczywa. Do farszu potrzebne są pieczarki, cebula, czosnek oraz pieprz i sól. Na przykrywkę wykorzystamy ser żółty, a także aromatyczne oregano i paprykę w proszku. Ot, wszystkie potrzebne ingrediencje. Zabieramy się więc do pracy.

Wydrążone kajzerki napełniamy farszem i przykrywamy plastrem sera żółtego.Na początek trzeba zetrzeć na tarce lub drobno pokroić pieczarki i nie stracić przy tym palców. Kroimy też cebulę i czosnek (ma silne działanie antybakteryjne, wspaniale zastępuje antybiotyki, wzmacnia odporność). Pieczarki dusimy na patelni, pod koniec wrzucamy też cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pozwalamy składnikom się "przegryźć".

W tym czasie, gdy na patelni przyjemnie skwierczy szara masa pieczarek, my zabieramy się za patroszenie kajzerek. Trzeba z nich wyciąć środek tak, aby pozostało zagłębienie gotowe na przyjęcie nadzienia. Farsz pieczarkowy nakładamy do wydrążonych kajzerek, przykrywamy każdą bułkę plastrem żółtego sera. Na ser sypiemy odrobinę sproszkowanej czerwonej papryki ostrej lub chili oraz oregano, czyli lebiodkę pospolitą, która podobno chroni przed czarami...

Zapiekamy kajzerki w piekarniku i... gotowe! Układamy kajzerki na blasze i wkładamy do piekarnika. Czekamy kilka minut aż pieczarkowe wnętrze stanie się przyjemnie gorące, a ser na wierzchu się rozpuści. I gotowe! Ser nie powinien się za bardzo spiec. Po całym domu rozchodzi się przyjemny aromat i ciepło piekarnika... Teraz pozostaje tylko najlepsza i najważniejsza część - konsumowanie. Najlepiej smakuje w dużych ilościach i w dobrym towarzystwie. Smacznego!

dodane na fotoforum:

(komentarze wyłączone)