Winogrona są owocami, które pochodzą od owoców dzikiej winorośli z regionu Morza Kaspijskiego. Początki produkcji wina datowane są na 8 tys. lat i miały miejsce na terenach obecnej Gruzji. Egipcjanie posiadali już zdolności uprawy winorośli i produkcji wina. Rzymianie rozpowszechnili uprawę winorośli w rejonie Morza Śródziemnego. Zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. w potas, magnez, cynk, miedź, bor.
Do tego proponuję jeszcze jedną wspaniałą witaminkę na wszystko :)))
https://www.youtube.com/watch?v=ZS_6vtAGTE0
:)))
gosku 2014-02-13
w sezonie zajadam czasami po kilogramie kazdego dnia ...
teraz ciut mniej ...bo maja tez ciut inny smak...
szalon 2014-02-13
ładnie się wygrzewają w słoneczku :)
ilona14 2014-02-13
Ale Rosiewicz wyśpiewał jakie to są najlepsze witaminy...
Te Twoje też oczywiście.Od razu nalałam sobie pucharek wina i popijam..na serce..Pozdrawiam...)))
jaworr 2014-02-13
Jeść się powinno witaminki w naturze bo to samo zdrowie..:))
Winogrona mogę jeść, jeść, jeść....:))
slav43 2014-02-13
"Spulchnię ziemię na zboczu i pestkę winogron w niej złożę,
a gdy winnym owocem gronowa obrodzi mi wić,
zwołam wiernych przyjaciół
i serce przed nimi otworzę...
Bo doprawdy - czyż warto inaczej na ziemi tej żyć?"
/Bułat Okudżawa/